Friday, August 6, 2010

Rompakan


Pada zaman kini, tidak kira di mana-mana negara atau pun tempat, pasti akan berlakunya masalah seperti rompakan, pecah rumah, rasuah, kes buli dan sebagainya yang sering memberi gangguan kepada keamanan masyarakat. Malah di negara kita,Malaysia, rompakan adalah salah satu masalah yang sering berlaku terutamanya pada musim perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Hari Depavali dan sebagainya.Hal ini telah menyebabkan rakyat-rakyat negara kita sentiasa berada dalam satu keadaan yang rasa bimbang dan takut. Ini kerana kes rompakan bukan sahaja menyebabkan pemangsa menghadapi kehilangan harta benda malah ia juga akan menggugatkan keselamatan dan nyawa pemangsa-pemangsa.

Terdapat beberapa punca yang menyebabkan kes rompakan ini berlaku.Salah satu daripada puncanya adalah kemelesetan ekonomi sesebuah negara. Apabila sebuah negara berlaku kemelesetan ekonomi, ia akan menyebabkan pelabur asing menarik diri dan syarikat-syarikat terpaksa memecatkan pekerja-pekerja bagi mengurang kos pengeluaran untuk memastikan syarikat boleh terus beroperasi. Jadi kadar pengangguran bagi negara itu akan meningkat dan ramai buruh kerja akan menghadapi masalah kehilangan pekerjaan. Dalam masa yang sama,mereka juga akan kehilangan sumber pendapatan mereka seperti gaji, elaun, dan sebagainya. Dengan ini, mereka akan kehilang sumber kewangan mereka dan dalam masa tidak lama kemudian mereka akan menghadapi masalah kewangan. Ini kerana barang-barang keperluan harian seperti makanan, pakaian, dan lain-lain lagi perlulah dibayar dengan wang tunai. Jadi mereka yang menghadapi masalah kewangan akan terpaksa melakukan sesuatu untuk kehidupan,dan salah satu activiti yang boleh dapat wang dengan cepat and senang adalah merompak.

Selain daripada punca tersebut, pengaruh rakan sebaya juga adalah satu punca penyebabkan kes rompakan ini berlaku. Seseorang yang mudah dipengaruhi oleh rakan sebaya boleh disebabkan oleh ajaran penjaga mereka yang longgar. Pada era yang amat memengtingkan wang ini, penjaga lebih fokus dalam pekerjaan mereka menyebabkan mereka kurang ambil berat tentang perkara anak-anak mereka. Anak yang kurang pemerhatian oleh ibu bapa mudah bergaul dengan rakan yang memberi kesenangan kepadanya tanpa mengira perangai rakan tersebut adalah baik atau tidak. Dengan ini, dia akan melakukan apa-apa sahaja yang dipesan oleh rakannya walaupun perkara itu adalah melanggar undang-undang supaya dapat di akukan oleh rakan tersebut.Selain itu,ada juga orang yang ingin menunjukkan keberanian diri kepada rakan-rakan mereka supaya tidak dianggap sebagai pengecut akan menlakukan perkara-perkara melanggar undang-undang tersebut seperti rompakan.

Kesan utama bagi rompakan ialah keamanan masyarakat akan terjejas. Apabila masyarakat terhadap sebuah negara terjejas,ia bukan sahaja membimbangkan penduduk-penduduk dan pelabur asing malah ia juga akan menjejaskan imej terhapap negara tersebut. Ini kerana kes rompakan bukan sahaja selalunya mencederakan orang malah ia juga akan menyebabkan orang kehilangan nyawa. Dengan ini, penduduk-penduduk akan berasa nyawa mereka tergugat. Oleh sebab ini, penduduk negara tersebut akan sentiasa beradaan dalam keadaan yang tidak tenteram dan rasa bimbang. Mereka juga tidak akan percaya kepada orang walaupun orang itu adalah staf kerajaan yang ingin menjalankan program-program berkenaan. Ini kerana mereka hanya ingin mempertahankan keselamatan diri supaya tidak diancam dan tidak memberi kerjasama. Bagi pelabur asing, apabila mereka mendapati negara tersebut tidak dapat menberi keamanan kepada mereka, mereka akan berasa kurang yakin untuk membuat pelaburan di negara tersebut. Maka, ia akan menpegaruh perkembangan negara tersebut seperti ekonomi menrosot. Apabila ekonomi sesebuah negara ini merosot, kadar pengangguran bagi negara tersebut akan meningkat dan ia akan menyebabkan kes-kes masalah sosial seperti rompakan, pecah rumah, curi dan masalah lain berlaku.

Langkah-langkah bagi mengatasi masalah rompakan ialah watak ibu bada,ibu bapa hendaklah memberi kasih sayang dan mengambil berat tentang anak-anak mereka supaya mereka tidak berkawan dengan rakan yang berperangai buruk. Ibu bapa juga tanggungjawab memberi ajaran kepada anak-anak mereka supaya anak-anak mereka menjauhikan activiti-activiti yang tidak sihat atau berfaedah. Selain kepentingan peranan ibu bapa, sekolah juga bertanggungjawab untuk mendidikan pelajar-pelajar supaya tidak melakukan perkara-perkara yang melanggar undang-undang. Contohnya, pihak sekolah boleh menekankan kepentingan moral, mengadakan kempen-kempen yang berkenaan seperti kempen anti kes jenayah, kempen menjauhi daripada penjara dan sebagainya. Bagi pelajar tahu tentang kehukuman dan sebagainya.Selain itu, pihak sekolah juga boleh memberi ceramah berkenaan masalah-masalah sosial, moral, dan lain-lain lagi supaya pelajar tidak melakukan kesalahan berkenaan.

Selain tanggungjawab pihak penjaga dan pihak sekolah,kerajaan juga boleh memainkan peranan yang cukup penting sekali. Pihak kerajaan boleh cuba menguatkan kuasa undang-undang negara tersebut seperti memberi hukuman rotan, hukuman penjara seumur hidup, hukuman denda yang banyak dan memberi hukuman gantung sampai mati kepada mereka yang membunuh semasa merompak. Pihak kerajaan juga boleh memberi subsidi kepada penduduk-penduduk apabila berlakunya kemelesetan ekonomi supaya mereka dapat meneruskan kehidupan mereka tanpa menghadapi masalah kewangan. Pihak polis perlulah sentiasa membuat rondaan bagi tempat-tempat yang sering berlaku rompakan supaya memastikan kes-kes tersebut tidak berlaku lagi dan nyawa penduduk tidak akan digugat. Selain daripada pihak kerajaan, kerjasama rakyat juga memainkan peranan yang amat penting. Apabila berlakunya kes rompakan ini, rakyat haruslah cuba memberi kerjasama mereka kepada pihak polis dan bukan hanya menggantung kepada pihak polis sahaja.

Kesimpulannya,”yang bulat tidak datang menggolek,yang pipih tidak datang melayang”maksudnya ialah, jika anda ingin mendapatkan sesuatu, perlulah anda memberi usaha anda, tiadalah ada seorang pun yang akan mendapatkan sesuatu tanpa usaha. Jadi, janganlah sekali-kali membuat perkara yang melanggar undang-undang. Selain itu, untuk mengurangkan masalah rompakan ini berlaku bukan sahaja perkara satu pihak tetapi kerjasama semua pihak adalah amat di perlukan. Mempertahan dan memajukan negara adalah tanggungjawab bagi semua pihak,marilah kita sama-sama memperjuangkan negara kita.

Disediakan oleh:
SOH CHIN YONG
No Matrix:205941

No comments:

Post a Comment